Raksts

Aptauja par iecietību Latvijā


Datums:
08. novembris, 2005


Autori

Providus


Foto: G. Dieziņš © AFI

2005.gada novembrī 119 cilvēki piedalījās politika.lv aptaujā par iecietību Latvijā, un 73% no viņiem atzinuši, ka paši personīgi vai tuvinieki ir izjutuši neiecietīgu attieksmi.53% aptaujāto domā, ka Latvijas sabiedrība pēdējā gada laikā kļuvusi neiecietīgāka, kaut arī pēdējo trīs gadu laikā veiktajās politika.lv aptaujās kopumā par 5% sarucis to respondentu skaits, kuri saskata neiecietību Latvijā.

Homoseksuāļi, cilvēki ar tumšu ādas krāsu, etniskās minoritātes un cilvēki ar īpašām vajadzībām visbiežāk tiek atzīti par neiecietībai pakļautām grupām. Savukārt sadzīve, politika un masu mediji jau tradicionāli izvirzās kā jomas, kurās neiecietība visbiežāk sastopama.

69% aptaujāto domā, ka Latvijas Satversmē nav jādefinē laulība kā savienība starp vīrieti un sievieti, savukārt to atbalsta 24%.

Gandrīz puse – 48% aptaujāto atzīst, ka neko nav dzirdējuši par pērn pieņemto Nacionālo programmu iecietības veicināšanai, tās saturu zina 13% respondentu, savukārt pārējie 39% par to ir dzirdējuši, bet zina maz.

Uz aptaujas 4. un 7. jautājumu bija iespējams izvēlēties vairāk kā vienu atbildes variantu. Uz 3., 5. un 14.jautājumu aptaujātie varēja ierakstīt savas atbildes

Aptauja tapusi Nacionālās programmas iecietības veicināšanai ietvaros.


Aptauja par iecietību Latvijā. 2004

Aptauja par neiecietību Latvijā 2003


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!