Projekts

Alternatīvas pirmstiesas apcietinājumam


Projekta norises laiks:
01.01.2003 - 01.10.2007
Projekta izmaksas:
USD154 699,30
Finansētājs:
Open Society Justice Initiative (USD 120 135,82), Lielbritānijas vēstniecība Latvijā un Lielbritānijas Starptautiskās attīstības aģentūra (USD 13 403,48), Social Initiative, Zviedrija (USD 21 160)


Kontaktpersonas

Inese Avota


Autori

Inese Avota


Piemēram, 2003. gada jūlijā no 8159 ieslodzītām personām, 41% atradās apcietinājumā. Starp nepilngadīgajiem apcietināto personu skaits bija vēl lielāks – 60%, bet sievietēm – 55%. Apcietinājuma termiņi bija gari, saskaņā ar cietuma režīmu, apcietinātām personām kamerā bija jāatrodas 23 stundas, kameras bija pārapdzīvotas, sliktā tehniskā stāvoklī utt. Šie un citi iemesli bija par pamatu tam, lai uzsāktu risināt problēmas, kas saistītas ar apcietinājumu un meklētu alternatīvus drošības līdzekļus.

Projektā paredzētas šādas aktivitātes: 300 krimināllietu analīze par drošības līdzekļu piemērošanu Latvijā, fona pētījuma sagatavošana par pirmstiesas uzraudzības programmām ārvalstīs, pilotvietu atlase pirmstiesas programmu īstenošanai Latvijā un mācību vizītes organizēšana Latvijas speciālistiem Lielbritānijā, pirmstiesas uzraudzības pilotprojektu uzsākšana Liepājā, Rēzeknē un Daugavpilī, pētījuma par alternatīviem drošības līdzekļiem sagatavošana un prezentēšana starptautiskā konferencē Latvijā. Paralēli šīm aktivitātēm PROVIDUS speciālisti veic politikas ietekmēšanas darbu, lai pirmstiesas uzraudzības programmas nostiprinātu Latvijas normatīvajos aktos.

Projektā paredzēts veikt pētījumu par juridisko palīdzību krimināllietās, kā arī Latvijas situācijai inovatīvu pētījumu – veikt ieguvumu un zaudējumu analīzi (ekonomiskie aspekti) par drošības līdzekļiem, kas saistīti ar brīvības atņemšanu salīdzinājumā ar tādiem, kur persona tiek atstāta brīvībā, piemēram, pirmstiesas uzraudzība (cost benefit analyses).


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!