Raksts

5 atziņas par līdzdalību portālā Manabalss.lv


Datums:
26. oktobris, 2014


Autori

Madara Peipiņa


Kādu ietekmi portāls ir atstājis uz Latvijas sabiedrību un politiskajiem procesiem, vai tas ir palīdzējis stiprināt demokrātiju, un kur vēl ir vieta izaugsmei?

Vasara pirms trīs gadiem bija karsta – gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Tika atlaista iepriekšējā Saeima, svinēti Oligarhu Kapusvētki un steigā “riktētas” nākamās Saeimas vēlēšanas. Tam visam pa vidu tapa arī portāls ManaBalss.lv – jaunu entuziastu veidots interneta projekts ar mērķi “palīdzēt idejām ātrāk nonākt līdz lēmumu pieņēmējiem”. Trīs gadu skaitļi, cipari un paveiktais aplūkojams šeit, taču gribējām zināt vēl ko vairāk – kādu ietekmi portāls ir atstājis uz Latvijas sabiedrību un politiskajiem procesiem, vai tas ir palīdzējis stiprināt demokrātiju, un kur vēl ir vieta izaugsmei?

26.septembrī pirmo reizi klātienē satikās ManaBalss.lv iniciatīvu autori, Saeimas deputāti un sabiedrības notikumu un politikas eksperti, lai runātu par ManaBalss.lv paveikto, un sniegtu savus priekšlikumus portālā nepieciešamajiem uzlabojumiem. Pilnu diskusijas ierakstu varat noskatīties šeit, taču tālāk rakstā, mūsuprāt, piecas būtiskākajās atziņas pēc diskusijas.

Diskusijā piedalījās Jāzeps Bikše, iniciatīvas “Vēlēšanas internetā” pārstāvis, Ģirts Mazurs, iniciatīvas „Saglabāt latu kā Latvijas valūtu” autors, prof. Juris Rozenvalds, LU Sociālo zinātņu fakultātes politikas zinātnes doktora studiju programmas direktors, Ieva Brante, iniciatīvas „Par vienādu braukšanas maksu nerīdziniekiem” autore, Uldis Kronblūms, Jūrmalas attīstības biedrības vadītājs un 11.Saeimas deputāti Lolita Čigāne (V), Inese Lībiņa – Egnere (RP), Kārlis Seržants (ZZS). Diskusiju moderēja domnīcas PROVIDUS pētniece Iveta Kažoka.

1.Savākto parakstu skaits atkarīgs no autora ieguldījuma

Portāla sākotnējā iecere bija ļoti vienkārša – ikkatrs Latvijas pilsonis var reģistrēt savu ideju normatīvo aktu izmaiņām, un publicēt to parakstu vākšanai.

Tas trīs gadu laikā nav mainījies – esam saglabājuši vienkāršu ne vien iniciatīvas iesniegšanas procesu, bet arī tās tālāko virzīšanu un parakstu vākšanu. Nekā lieka!

Taču, vērojot dažādo iniciatīvu “gaitas”, jāsecina, ka vislielākais klupšanas akmens to autoriem ir bijis uzskats, ka, ātri izdomājot un reģistrējot ideju, viss lielākais darbs ir padarīts. Tā nebūt nav. Visveiksmīgākās ir izrādījušās tās iniciatīvas, kuru autori ir ieguldījuši laiku un pūles ne vien kvalitatīva un saprotama teksta izstrādē, bet arī iniciatīvas popularizēšanā, tālākā virzīšanā, diskusijas uzturēšanā sociālajos medijos u.t.t. Taktikas trīs gadu laikā ir bijušas dažādas – viens autors drukāja skrejlapas ar iniciatīvas interneta saiti, cits – izsūtīja masu e-pastus, kāds cits – meklēja sadarbības partnerus un atbalstītājus NVO aprindās. Un tas pavisam noteikti atmaksājās! Arī diskusijas dalībnieki atzīst, ka veiksmīga rezultāta sasniegšana prasa laiku un enerģiju.

2.Par idejām un iniciatīvām ir jārunā

Viens no diskusijā izskanējušajiem jautājumiem bija – ko darīt ar portālā publicētajām “jancīgajām” idejām? Ar tām, kas prasa mainīt Latvijas himnu, ar tām, kas prasa nojaukt pieminekļus? Vai no šīm idejām vispār ir kāda jēga, vai varbūt tās tikai tērē Saeimas deputātu laiku? Tomēr diskusijas dalībnieki, tai skaitā deputāti, atzina, ka arī dīvainās, radikālās un nekonvencionālās idejas var nest pienesumu dialogam ar sabiedrību, ar noteikumu, ka abas puses ir gatavas klausīties. Tas arī tika uzsvērts kā viens no ManaBalss.lv būtiskākajiem pienesumiem – diskusijas veicināšana par sabiedrībā nozīmīgiem jautājumiem, nevis pa galvu pa kaklu noraidot vai atbalstot priekšlikumu, bet izsverot visus par un pret, uzklausot argumentus, un tikai tad pieņemot lēmumus. Tā teikt, “septiņas reizes nomērīt, un tikai tad griezt!”

3.“Aizlido” tās iniciatīvas, kas netraucē valdošajai koalīcijai

Portālā trīs gadu laikā ir publicētas arī vairākumam Saeimas deputātu un politiķu neērtas un nepieņemamas idejas – gan tās, kas ir savākušas 10 000 balsis, gan tās, kas vēl ir parakstu vākšanas procesā, bet tuvojas nepieciešamajam parakstu slieksnim. Kas ar tām noticis? Labākajā gadījumā idejas autoru uzklausīs, bet pieklājīgi “nobīdīs malā”, sliktākajā – pateiks, ka 10 000 paraksti jau nu vēl neko nenozīmē, ideju noraidot vai “iemarinējot” Saeimas un ministriju gaiteņos uz nenoteiktu laiku. Secinājums? Būtiskas politiskas un idejiskas pārmaiņas iniciēt ir daudz grūtāk, jo tās gandrīz vienmēr sastapsies ar valdošo politisko spēku pretestību, turklāt jārēķinās, ka tas prasīs daudz vairāk laika un nervu, nekā sākumā domāts.

Ne visi iniciatīvu autori ir gatavi runāt ar politiķiem, meklēt politisko atbalstu partijās, domāt, kā pasniegt ideju medijiem, taču tas ir īpaši būtiski, ja ideja iet pret tā brīža “politisko straumi”. Taču tas arī nenozīmē, ka ideju īstenot nav iespējams – galu galā arī par kolektīvo iesniegumu 2011.gadā deputāti aiz sajūsmas krēslus nelauza, taču sarunu un diskusiju ceļā rezultāts tika panākts.

4.Iniciatīvu autoru komunikācijā un saskarsmē ar Saeimu nepieciešami būtiski uzlabojumi

Grūtības saskarsmē ar deputātiem kā problēma diskusijā pieminētas vairāk nekā vienu reizi, turklāt ar to saskaras ne vien ManaBalss.lv iniciatīvu autori, bet arī citu NVO un iedzīvotāju grupu pārstāvji. Pieredzes ir dažādas – iniciatīvu autori netiek pienācīgi uzklausīti; Seimas komisiju atbilde netiek sniegta pēc būtības, bet gan atrakstoties, tikai “ķeksītim”; mediju klātbūtnē deputāti saka vienu, bet “aiz kadra” – ko pavisam citu; kā arī reizēm deputāti apzināti izvairās no idejas uzklausīšanas, tādējādi izvairoties no atbildības par to formulēt viedokli un pieņemt lēmumu. Diemžēl deputātu attieksmi pret sabiedrības pārstāvjiem ar normatīvajiem aktiem mainīt nevar – tas ir saskarsmes kultūras un cieņas pret cilvēku jautājums. Kas kādam šķiet elementāra pieklājība un profesionālā ētika, tas citam – liels pretimnākšanas solis, kuru pelnījuši tikai izredzētie.

Taču, kā diskusijā norādīja klātesošie politikas eksperti, – ikviens, kurš spējis savākt 10 000 cilvēku atbalstu savai ideju, tomēr ir pelnījis, lai tiktu uzklausīts un saņemtu atbildi pēc būtības.

5.ManaBalss.lv darbojas tā, kā sākotnēji bija iecerēts, taču ir vieta izaugsmei

Bija vērtīgi dzirdēt atgriezenisko saiti gan par portālu kopumā, gan par publicētajām iniciatīvām. Viena no idejām, kas izskanēja vairākkārt, bija par to, ka iniciatīvām nepieciešama lielāka konkrētība – lai tās nav idejas ar vispārīgiem, dažādiem interpretējamiem saukļiem, bet gan konkrēti ierosinājumi un uzlabojumi, par kuriem jāpieņem lēmums. Cita ideja bija par portāla paplašinātu funkcionalitāti – lai parakstus var vākt arī idejām, kurām paredzēts doties, piemēram, uz pašvaldību. LU profesors Juris Rozenvalds norādīja, ka neredz iemeslu, kādēļ par portāla iniciatīvām liegt parakstīties nepilsoņiem – arī viņiem kā Latvijai piederīgiem iedzīvotājiem vajadzētu dot iespēju paust viedokli par portālā aplūkotajiem jautājumiem.

Jāpiezīmē, ka, lai gan šis pēdējais jautājums varētu būt atsevišķas diskusijas vērts, tomēr tas jāatstāj Saeimas deputātu ziņā – ņemot vērā, ka šis kritērijs noteikts Saeimas kārtības rullī, tad ManaBalss.lv to mainīt nevar. Ja Saeimā šāds lēmums tiks ierosināts, mēs pret to neiebildīsim.

Diskusijas īstenošanu atbalsta Latvijas Kopienu iniciatīvu fonda īstenotā Kultūras Ministrijas NVO atbalsta programma “Mēs esam RISINĀJUMS un IESPĒJA”


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!