Raksts

28. sadaļa. Finanšu kontrole


Datums:
30. jūlijs, 2006


Autori

Providus


Foto: E.Rudzītis © AFI

Finansu jomā ir visai neliels ES likumdošanas apjoms, jo pamatā finansu kontroles standarti ES atbilst starptautiskām finansu pārvaldīšanas un kontroles normām. Ar to palīdzību tiek pārbaudīts, vai ES institūcijas un dalībvalstu iestādes lietderīgi izlieto līdzekļus. Tāpēc ES izveidota vesela auditoru sistēma.

Piemēram, Eiropas Komisijas līdzekļu izlietošanu pārbauda Finanšu kontroles ģenerāldirektorāts un Eiropas Auditoru tiesa (dažos avotos saukta par Revīzijas palātu). Pirmās iestādes ietvaros tiek veikts tā sauktais iekšējais audits (to veic Eiropas Komisijas iekšēja struktūra), kamēr Eiropas Auditoru tiesa pilda neatkarīgā ārējā auditora funkcijas un, sadarbojoties ar finansu kontrolieriem dalībvalstīs, noskaidro, vai Eiropas Komisijas tērētā nauda noteiktajā apjomā un laikā nonākusi līdz adresātam, un tērēta lietderīgi.

Līdzīga sistēma pastāv visu dalībvalstu institūcijās, piemēram, Latvijas gadījumā iekšējā audita funkcijas pilda īpaši izveidota struktūrvienība ministrijās, kamēr ārējo auditu veic Valsts kontrole.

Eiropas Komisija uzrauga, kā dalībvalstis iekasē muitas nodokļus un lauksaimniecības nodevas. Tāpat Eiropas Auditoru tiesa kopā ar Valsts kontroli veic ES un citu starptautisko organizāciju piešķirto līdzekļu izlietošanas pārbaudi, piemēram, strukturālo fondu PHARE, ISPA un SAPARD līdzekļu izmantošanas lietderību.

ES dalībvalstu likumdošanā ietverti minimālie standarti cīņai ar korupciju. Ja strukturālo fondu izlietošanā tiek konstatēts pārkāpums, par to jāziņo Eiropas Krāpšanas apkarošanas birojam (OLAF).

Visām kandidātvalstīm šajā jomā ir jāatbilst ES prasībām no iestāšanās dienas.

Piebildes: Eiropas Auditoru tiesa atteikusies apstiprināt Eiropas Komisijas tērēto līdzekļu pamatojumu kopš 1994.gada. Korupcija noveda pie iepriekšējās Eiropas Komisijas sastāva atkāpšanās no amatiem.

Šobrīd turpinās izmeklēšana ES statistikas pārvaldes “Eurostat” finansu darījumos. Pastāv aizdomas, ka vairākas augstas amatpersonas pasūtījušas pētījumus par daudz lielākām summām, nekā noteicis pakalpojuma veicējs, pārpalikumu tērējot savām privātajām vajadzībām.

Šī publikācija ir tapusi projekta “Fwd:Eiropa” ietvaros, kas saņēmis finansiālu atbalstu no LR iestāšanās ES pirmsreferenduma informēšanas pasākumu programmas. Publikācijas saturs atspoguļo tās autora uzskatus, un LR iestāšanās ES pirmsreferenduma informēšanas pasākumu Vadības grupa nav atbildīga par jebkādu šajā publikācijā paustās informācijas saturu vai tās tālāku izmantošanu.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!