Raksts

16. sadaļa. Mazie un vidējie uzņēmumi


Datums:
30. jūlijs, 2003


Autori

Providus


Foto: Foto - E.Rudzītis © AFI

Sarunu rezultāti

Eiropā darbojas aptuveni 20 miljoni uzņēmumu, kuros nodarbināti vairāk nekā 110 miljoni cilvēku. Taču lielākai daļai šo uzņēmumu ir ne vairāk kā 10 pilna laika darbinieki, tādējādi tie iekļūst mazo uzņēmumu kategorijā[1]. Tāpēc maziem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) ES ir nozīmīga loma un MVU no ES var iegūt finansiālu atbalstu.

Šis atbalsts izpaužas aizdevumu un neatmaksājamas palīdzības veidā, piemēram, no strukturālajiem fondiem vai Eiropas Investīcijas bankas kredītiem ES prasību ieviešanai, jaunu darba vietu radīšanai vai konkurētspējas palielināšanai. Laika posmā no 2002.-2006.gadam aptuveni 16 miljardi eiro strukturālo fondu līdzekļu paredzēti šādiem MVU projektiem visām ES dalībvalstīm[2]. Šajā summā nav ieskaitīts tas finansiālais atbalsts, ko MVU sniedz katras dalībvalsts nacionālās programmas.

ES līmenī MVU vēl var cerēt uz atbalstu jaunu produktu vai pakalpojumu izstrādāšanā. Sestā ietvara programma pētniecības un tehnoloģiskās attīstības veicināšanai MVU visās ES dalībvalstīs laika posmā no 2002.-2006.gadam sola 2,2 miljardus eiro.

Atbalsta piešķiršanā priekšroka tiek dota reģioniem, kur vērojams uzņēmējdarbības panīkums un augsts bezdarbs, ko varētu mazināt jaunu nozaru attīstība. Iepriekšminētajiem kritērijiem daļēji atbilst arī Latvija, jo Latvijā ekonomiski aktīvo uzņēmēju skaits uz 1000 iedzīvotājiem ir tikai 18, kamēr ES šis rādītājs svārstās no 40 līdz 60. Arī citas kandidātvalstis ir labākās pozīcijās, piemēram, Igaunijā – ir 27 uzņēmēji uz 1000 iedzīvotājiem[3].

Taču šī arī ir joma, kurā ES likumdošanai galvenokārt ir konsultējošs, nevis juridiski saistošs raksturs, tāpēc Latvijai nav obligāts, piemēram, ieteikums veicināt MVU spēju apgūt strukturālo fondu līdzekļus. Tāpēc nav garantiju, ka Latvijas MVU pie ES līdzekļiem tiks pilnā apjomā.

ES rekomendācijas MVU politikas jomā dalībvalstīm palīdz ieviest Daudzgadējā uzņēmumu un uzņēmējdarbības programma (2001.-2005.gads). Tās ietvaros jau pirms Latvijas iestāšanās ES noteikts, ka Latvija atvērs Eiropas Informācijas centru (EIC) Rīgā un otru šādu iestādi ārpus galvaspilsētas (viens EIC jau darbojas). Centra mērķis ir palīdzēt uzņēmējiem ar informāciju par ES strukturālajiem fondiem, likumdošanas prasībām un programmām, tādējādi palīdzot MVU pielāgoties jaunajai situācijai pēc iestāšanās ES.

Šajā sadaļā obligāta ir tikai direktīva par statistiku tūrisma jomā. Tā nosaka, ka visām dalībvalstīm pēc vienotiem standartiem jāvāc dati par viesnīcu, kempingu un citu tūristu apmešanās vietu ietilpību, kā arī jāpiegādā informācija par tūristu plūsmu savā valstī[4]. Pēc to apkopošanas ES var izdarīt secinājums par tūrisma nozares ieguldījumu dalībvalstu ekonomikā.

_______________

[1] The European Observatory for SMEs, 6th Report, 2000

[2] Eiropas Komisijas dati

[3] “Atbalsts uzņēmējiem galvenokārt uz papīra”, Latvijas Vēstnesis, Eiropas Vēstis, 04.07.2003

[4] Direktīva 95/57/EC

Šī publikācija ir tapusi projekta “Fwd:Eiropa” ietvaros, kas saņēmis finansiālu atbalstu no LR iestāšanās ES pirmsreferenduma informēšanas pasākumu programmas. Publikācijas saturs atspoguļo tās autora uzskatus, un LR iestāšanās ES pirmsreferenduma informēšanas pasākumu Vadības grupa nav atbildīga par jebkādu šajā publikācijā paustās informācijas saturu vai tās tālāku izmantošanu.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!