Raksts

12.Saeima nav izpildījusi pusi no priekšvēlēšanu solījumiem tiesiskuma jomā


Datums:
20. marts, 2018


Autori

Providus


Foto: v.meredythe

Sabiedrība par atklātību – Delna (Delna) un domnīca PROVIDUS 2014. gadā no visām 12.Saeimā ievēlētajām partijām ieguva atbalstu tiesiskuma nostiprināšanas rīcības plānam, kurā iekļauti 45 uzdevumi. Organizācijas ir izpētījušas, ka no šiem uzdevumiem pilnīgi vai daļēji ir izpildīta tikai puse: 7 solījumi īstenoti pilnībā un 16 – daļēji. Līdz šim visvājāk veicies ar trauksmes cēlēju aizstāvību un ētikas principu iedzīvināšanu valsts pārvaldē – šajās jomās nav izpildīts neviens no solījumiem

12. Saeima visvairāk ir paveikusi valsts personālpolitikas sakārtošanā, iepirkumu sistēmas uzlabošanā, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību pārvaldības problēmu novēršanā, kvalitatīvāku lēmumu pieņemšanas atbalstīšanā un tiesu varas stiprināšanā.

Piemēram:

  • Izveidots Latvijas atvērto datu portāls, kurā 2017. gada nogalē bija ievietotas 44 datu kopas.
  • Pieņemti grozījumi partiju finansēšanas likumā, ierobežojot ziedojumu apmēru līdz 30 % no personas gada deklarētajiem ienākumiem.
  • Likti pamati tam, lai izveidotu iekšējās kontroles sistēmas korupcijas un interešu konflikta riska jomās.
  • Atbalstīti mediji sabiedriski nozīmīga satura veidošanā, kā arī likti pamati NVO fondam.
  • Ieviests e-pakalpojums “Parakstīšanās par vēlētāju iniciatīvām”, kas ļauj ērti vākt parakstus vēlētāju iniciatīvām.
  • Ieviests regulējums valsts nodrošinātai juridiskajai palīdzībai administratīvajās lietās tiesā.
  • Maksātnespējas administratoriem noteikts valsts amatpersonas statuss.
  • Par vairākām no plānā ietvertajām iniciatīvām 12. Saeima ir lēmusi, bet tās nav atbalstījusi. Piemēram, 2015. gada 30. aprīlī Saeima pirmajā lasījumā noraidīja priekšlikumu grozījumiem “Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā”, kas paredzēja valsts finansējuma dubultošanu partijām. Likumprojekts bija Valsts prezidenta Andra Bērziņa iniciatīva, bet tika noraidīts, aizbildinoties, ka grozījumi nebūs godīgi pret partijām, kas nav ievēlētas Saeimā, un, ka būs “amorāli, jo ir daudz svarīgākas lietas, kam tērēt [valsts budžeta] naudu” (B.Cilvēvičs, Saskaņa). 2015. gada februārī Saeima neatbalstīja piecu deputātu iesniegto priekšlikumu par atklāti vēlētu Valsts prezidentu. Savukārt 2017. gada martā Saeimā nonāca trauksmes cēlēju aizsardzības likumprojekts, ko Valsts pārvaldes un pašvaldības lietu komisija sāka skatīt tikai decembrī, un tas vēl nav nonācis līdz pirmajam lasījumam.

    Lai veicinātu tiesiskuma stiprināšanas plāna izpildi, Delna un Providus aicina 12. Saeimu pilnvaru termiņa atlikušajos sešos mēnešos atbalstīt vairākas iniciatīvas:
    1. Stiprināt lēmumu atklātību, balsojot par 11 212 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu “Par atklātu balsojumu Valsts prezidenta vēlēšanās”, ko šobrīd izvērtē Saeimas Juridiskā komisija.
    2. Noteikt par pienākumu jaunu likumprojektu vai politikas dokumentu izstrādātājiem (tajā skaitā arī Saeimā) atklāt lobētājus – indivīdus vai organizācijas, kas palīdzējušas šos dokumentus izstrādāt.
    3. Pilnveidot un pieņemt trauksmes cēlēju aizsardzības likumprojektu.
    4. Valsts pārvaldē kādai iestādei noteikt atbildību rūpēties par informācijas atklātību – šajā iestādē varētu apstrīdēt nepamatotus informācijas izsniegšanas atteikumus.
    5. Lemt par valsts budžeta palielināšanu politiskajām partijām.

    Septembrī Delna un Providus vēlreiz izvērtēs 12. Saeimas laikā pieņemtos lēmumus un informēs vēlētājus par to, kuras partijas ir un kuras nav pildījušas savus solījumus tiesiskuma stiprināšanas jomā.

    Pārskats par plāna izpildipdf

    Pārskats ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par pārskata saturu atbild Sabiedrība par atklātību – Delna.

    Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!