Raksts

10 jauni gadījumi


Datums:
24. augusts, 2010


Autori

Reklāmu novērotāji


Pagājušā otrdiena mums atnesa 26 pārbaudāmus materiālus. No tiem 10 gadījumos atradām slēpto politisko reklāmu pazīmes. Bloga vērīgākajiem lasītājiem: jā, jā - mēs esam pamanījuši gan Dziedošās ģimenes, gan TV3 Vienotības atspoguļojumu, bet visam sava kārta (blogā aizdomīgi materiāli parādās NEDĒĻU PĒC PUBLICĒŠANAS/PĀRRAIDĪŠANAS)

Tā kā “watch this space!”

Bet nu par 17.augusta gadījumiem.

1. Laikraksts Час. Raksts – Латвии повезло. А вам – нет, г-н Домбровскис!

Laikraksts publicē izvilkumus no viena vēlēšanu kandidāta (A.Šlesera) atklātās vēstules citam kandidātam (V.Dombrovskim), bez analīzes, bez neitrālu ekspertu viedokļa, bez adresāta vai viņa partijas biedru komentāra.

Kritērijs: Publikācija vai raidījums ir vienpusīgs, tajā nav sabalansēti iesaisīto/pieminēto pušu viedokļi. Trūkst/ nav mēģināts noskaidrot citu iesaistīto pušu viedokli. Materiālā nav paskaidrots, ka mēģinājums noskaidrot kādas no pusēm viedokli ir noticis, bet nav izdevies.

2. Laikraksts – Вести Сегодня. Raksts – Выбирайте сердцем!

Laikraksts Вести Сегодня no “Dienas” izvilcis kardināla Pujāta izteicienus tieši par partiju apvienību PLL. Zīmīgs virsraksts: “‘Ļaujiet sirdij izvēlēties!” Raksturīgi, ka nav ne analīzes, ne citu viedokļu.

Kritērijs: Publikācija vai raidījums ir vienpusīgs, tajā nav sabalansēti iesaisīto/pieminēto pušu viedokļi. Trūkst/ nav mēģināts noskaidrot citu iesaistīto pušu viedokli. Materiālā nav paskaidrots, ka mēģinājums noskaidrot kādas no pusēm viedokli ir noticis, bet nav izdevies.

3. Laikraksts Вести Сегодня. Raksts – Домбровскис, уйди в отставку!

Arī šajā laikrakstā ir pārcitēta gandrīz visa Šlesera vēstule Dombrovskim, kurā PLL kandidāts aicina Dombrovski atkāpties. Nav ne citu viedokļu, ne analīzes, nedz arī iezīmēts vēlēšanu konteksts …

Kritērijs: Publikācija vai raidījums ir vienpusīgs, tajā nav sabalansēti iesaisīto/pieminēto pušu viedokļi. Trūkst/ nav mēģināts noskaidrot citu iesaistīto pušu viedokli. Materiālā nav paskaidrots, ka mēģinājums noskaidrot kādas no pusēm viedokli ir noticis, bet nav izdevies.

4. Laikraksts Час. Raksts – Работник сплоховал

Rakstā par sadzīvisku problēmu ar tūrisma firmu pakalpojumiem kā vienīgais komentētājs uzstājas viens no deputāta amata kandidātiem. Bloga lasītājiem jau labi pazīstamais A.Ter-Sākovs no PLL.

Kritērijs: Raksts vai informācija par partiju vai deputātu kandidātu tiek pasniegta tajās medija tradicionālajās rubrikās, kas nav saistītas ar aktuālo politikas procesu vai pirmsvēlēšanu aktualitāšu atspoguļošanu

5./6. Laikraksts Brīvā Daugava (Jēkabpils) (gan latviešu, gan krievu valodā)

Saskaņā ar likumu “Katra preses izdevumā publicētā priekšvēlēšanu aģitācijas materiāla ietvaros norāda, kura politiskā organizācija, politisko organizāciju apvienība vai kurš deputāta kandidāts šo priekšvēlēšanu aģitāciju ir apmaksājis.”

Kā Jums šķiet, kas apmaksājis šo reklāmu? Attēlā redzamā persona? PLL kampaņas organizētāji? Kāds nezināms labvēlis?

Kritērijs: neparādās apzīmējums “apmaksāta politiskā reklāma”; presē – publikācijas atzīmētas kā reklāma, bet uzraksts ir grūti saskatāms vai noformēts pārprotami (piemēram, publikācija tapusi sadarbībā ar X partiju).

Tieši tā pati problēma – laikrakstā Kurzemes Vārds (7.gadījums). Lūk, fragments:

8. Radio PIK FM. Raidījums “Tautas kontrole”

Šķiet, ka līdz pat vēlēšanu dienai šajā blogā mums būs lemts vai ik dienu ievietot šos “raidījumus”, kuri ir pilnībā (kā redzat: jau sākot ar nosaukumu) pakārtoti sīkpartijas “Tautas kontrole” vajadzībām. Pagājušajā trešdienā notikušajā diskusijā Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pārstāvji stāstīja, ka par šādiem raidījumiem administratīvi sodīts radio Baltkom (jo “raidījums” bijis apmaksāts).

Kritērijs: neparādas apzīmējums “apmaksāta politiskā reklāma”; Publikācija vai raidījums ir vienpusīgs, tajā nav sabalansēti iesaisīto/pieminēto pušu viedokļi. Trūkst/ nav mēģināts noskaidrot citu iesaistīto pušu viedokli. Materiālā nav paskaidrots, ka mēģinājums noskaidrot kādas no pusēm viedokli ir noticis, bet nav izdevies

9. Pirmais Baltijas kanāls. Saruna ar PLL premjera amata kandidātu Aināru Šleseru

Intervija burtiski iemieso piekto monitoringa kritēriju: “Žurnālists, neuzdodot precīzus jautājumus, ļauj deputāta kandidātam netraucēti izteikties, izvēlēties sarunas tēmu un virzību, vai uzdod jautājumus, lai izceltu deputāta kandidāta personības pozitīvās iezīmes, sarunā neskarot būtiskas sabiedriski politiskas problēmas un jautājumus, kas attiecas uz deputāta kandidāta atbildības un darbības lauku.” Intervētāja 8 minūšu laikā paspēj uzdot tikai trīs jautājumus, turklāt pēdējo par Rīgas svētkiem.

10. Pirmais Baltijas kanāls. Ziņu sižets Rīgas osta šogad plāno palielināt pārkrauto kravu apjomu

Sižetā par Rīgas ostas darba rezultātiem intervēts tkai A.Šlesers kā valdes priekšsēdētājs. Vai tiešām, ja vien būtu vēlme, nevarētu atrast nevienu citu, ko no šīs institūcijas intervēt? Sižets ir neslēpti slavinošs – sevišķi spilgti ir pēdējie sižeta veidotājas vārdi, ka A.Šlesers aicina visus Rīgas iedzīvotājus izbaudīt svētkus.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!